top of page

Znalazłeś coś ciekawego, zainspirowałam cię, możesz postawić mi "wirtualną kawę", którą przeznaczę na dalszy rozwój bloga.

Dziekuję.

buziak.png
Post: Blog2 Post

CO WARTO ZJEŚĆ NA CYPRZE? -KUCHNIA CYPRYJSKA


Cypr jest wyspą położoną na Morzu Śródziemnym u wybrzeży Turcji, Syrii i Libanu. Wyspa przyciąga do siebie turystów swoim ciepłym klimatem, zabytkami, ciekawą historią, przyrodą oraz, niesamowitą kuchnią.


Kuchnia cypryjska to prawdopodobnie jedna z najbardziej różnorodnych kuchni na świecie. Położenie geograficzne wyspy, oraz bogata historia kraju sprawiły, że tradycyjna kuchnia cypryjska jest mieszanką kulinarnych wpływów greckich, tureckich, krajów arabskich, a nawet kuchni brytyjskiej. Kuchnia cypryjska jest ściśle związana z kuchnią grecką, dlatego też znajdziesz tam wiele dań podobnych do tych, które możesz zjeść także w Grecji. Głównymi składnikami Cypryjskich specjałów są jagnięcina, kurczak, cielęcina, ryby, oraz owoce morza, a także wiele świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, bakłażany, pietruszka, czy kolendra, oraz sery halloumi i feta. Na cypryjskim stole nie może zabraknąć również oliwy z oliwek, oraz lampki dobrego cypryjskiego wina.


Kuchnia cypryjska jest pełna aromatów i wspaniałych smaków, których nie da się zapomnieć. Co zjeść na Cyprze? Oto kilka wyjątkowych potraw, które należy spróbować na Cyprze.


1. Mezze

Mezze to coś co będąc na Cyprze koniecznie trzeba spróbować. My zajadaliśmy się nim praktycznie codziennie podczas naszego pobytu na wyspie. Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej, czy tureckiej na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. Mezze, czyli zestaw wielu małych dań i przekąsek przynoszonych kolejno do stolika. Dzięki temu można spróbować wielu lokalnych specjałów, ale...!!! Nie zamawiaj wtedy nic poza mezze! Uwierz, nie będziesz w stanie nic więcej zjeść! Mezze mogą być mięsne, rybne, czasem do wyboru jest także meze wegetariańskie.

Zwykle na start podawane są dipy, pita i sałatka, potem dochodzą przystawki: grillowane halloumi, grillowane pieczarki, ziemniaki, musaka, pastisio i sporooo mięsa – jagnięcina, wieprzowina, souvlaki z kurczaka, sheftalia, lub ryby i owoce morza w zależności od wybranego wariantu.


Mezze zwykle kosztuje ok 20-28 € i można je zamówić dla minimum 2 osób.


2. Moussaka

Moussaka, tym zajadałam się kilkukrotnie podczas naszej wizyty na Cyprze. Moussaka to zapiekanka przyrządzana z ziemniaków, bakłażanów, mielonego mięsa wołowego, lub jagnięcego. Danie doprawiane jest sosem beszamelowym i posypane serem. Wszystko zapiekane w glinianym naczyniu. Pychota!!! To bardzo pożywna potrawa, choć nieco ciężka, ale będąc na Cyprze koniecznie trzeba jej spróbować. Moussaka to popularna potrawa nie tylko na Cyprze, ale także na bliskim wschodzie i oczywiście w Grecji. Różne wersje możecie spróbować także na Bałkanach, od Albanii po Rumunię.


3. Sheftalia

Tradycyjna cypryjska kiełbasa zwykle na bazie jagnięciny lub wołowiny, z dodatkiem posiekanego czosnku, cebuli i natki pietruszki. Sheftalia jest formowana w małe kulki, które owija się w membranę i nadziewa na długi rożen. Membrana jest transparentna i pełna naturalnego tłuszczu, który wytapia się podczas pieczenia i wsiąka w kiełbaski. Sheftalia jest pieczona na grillu lub w piecu opalanym węglem drzewnym, dzięki czemu uzyskuje niepowtarzalny aromat. Warto także spróbować wersji doprawionej startą skórką pomarańczową i prażonymi ziarnami kopru włoskiego. Często spotkacie ją w ramach mezze.


4. Kleftiko

Kleftiko to słynne cypryjskie danie przyrządzane z udźca jagnięcego. Sekretem idealnego kleftiko jest odpowiednio dobrana mieszanka przyprawowa i długi czas pieczenia. Kleftiko robi się długo bo nawet do 4 godzin, aby mięso wyszło delikatne i kruche. Kleftiko przygotowuje się w tradycyjnym piecu nazywanym ofton lub piekarniku i podaje się z ziemniakami upieczonymi w tym samym piecu, skropionymi sokiem z cytryny. Dawniej danie pieczono w cieście filo, dziś bardzo często przygotowuje się je w pergaminie.


Nazwę potrawy można przetłumaczyć z języka greckiego jako „kradzione mięso”. Jak głosi legenda, pewnego razu pasterze postanowili ukraść i zjeść jagnię ze stada. Ukryli ją w dziurze, a nad nią rozpalili ogień. Ugotowane w dołku mięso okazało się tak smaczne, że ten sposób przyrządzania szybko stał się znany, a potrawa otrzymała nazwę – kleftiko.


5. Souvlaki

Souvlaki to mięsne szaszłyki pieczone na ruszcie. Zwykle znajdziecie souvlaki z kurczaka, wieprzowiny, często też z jagnięciny. Serwuje się je różnie, czasem po prostu na talerzu, podawane są na patykach lub na szpadach w towarzystwie warzyw lub ziemniaków/frytek, albo w picie jako przekąska z warzywami i sosem. To świetna propozycja jedzenia dla dzieci na Cyprze. Nasza Lelcia jako fanka kurczaka zajadała się nimi kilkukrotnie.


6. Stifado

Danie, które jest równie popularne w Grecji kontynentalnej, jak i na Cyprze. Stifado to gulasz z wołowiny lub królika i dużej ilości cebuli. Do tego dodaje się wino, pomidory, czosnek, oraz przyprawy. To niezwykle aromatyczne danie, które warto spróbować. Stifado często podawane jest z chlebem pita, do zagryzienia lub ziemniakami, ryżem i warzywami.


7. Koupepia /Dolmades

Koupepia jest jednym z najbardziej znanych tradycyjnych cypryjskich dań. To lokalna odmiana dolmades, czyli greckich i tureckich gołąbków, w których nadzienie z mięsa mielonego, ryżu, świeżych ziół i przypraw zawijane jest w świeże liście winogron. Tak przygotowane gołąbki gotuje się w sosie pomidorowym i podaje się zazwyczaj na ciepło. Mogą być zarówno daniem głównym, jak i częścią mezze. Nas szczerze mówiąc nie powaliły.


8. Kalmary i owoce morza

Nie ma co się dziwić, że dużą częścią diety na Cyprze stanowią ryby i owoce morza. W końcu jest tam nieograniczony dostęp do zasobów Morza Śródziemnego. Na Cyprze jedliśmy kalmary kilka razy i zawsze były pyszne, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Jeśli macie ochotę na prawdziwą rybną ucztę, polecam Wam zamówić w restauracji Fish Mezze. My taką zamówiliśmy w restauracji znajdującej się tuż przy Governor's Beach i ledwo co udało nam się wszystko pomieścić w brzuchach. Na początek przyniesiono nam na stół sałatkę, pita i dipy, a następnie kolejne talerze z rybami i owocami morza. Podczas naszego fish mezze zjedliśmy krewetki, smażone kalmary, grillowana ośmiornicę, oraz kilka rodzajów ryb.


9. Sałatka Grecka

Tak jak na greckich wyspach, tak i na Cyprze prawie wszędzie znajdziecie sałatkę grecką. Inaczej nazywana jest Cypriot Village Salad. Zdecydowanie jest to jedna z najlepszych sałatek na świecie, cudowna w swojej prostocie. Nigdzie na świecie nie smakuje tak dobrze, jak w Grecji i na Cyprze. Sałatka grecka składa się z dużego kawałka sera feta, pokrojonych pomidorów, ogórka, cebuli i oliwek. Obowiązkowo musimy potem taką sałatkę polać oliwą i posypać suszonym oregano. Ja przyznam szczerze uwielbiam tą sałatkę i mogłabym ją jeść codziennie. Dojrzewające w słońcu warzywa, oliwa i ser feta to idealne połączenie i świetny przysmak, szczególnie na lunch w upalny dzień.


10. Pita i dipy

Pita i dipy pojawiały się na naszym stole za każdym razem jak zamawialiśmy mezze. Najpopularniejszy dip na Cyprze i w Grecji to oczywiście tzatziki (sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem startego ogórka zielonego, czosnku, z dodatkiem oliwy z oliwek czasem również z miętą lub kolendrą). Polecam również spróbować muhammara – pasta na bazie pieczonej papryki i orzechów włoskich.. W wielu miejscach spotkacie też hummus, czy tahini. Nam chyba najbardziej z wszystkich cypryjskich dipów i past zasmakowała taramosalata, czyli delikatny różowy dip z ikry, który często wchodzi w skład rybnego mezze.


11. Halloumi

To Cypryjska potrawa narodowa. Dla Cypryjczyków halloumi to coś znacznie więcej niż ser, to także źródło ich dumy narodowej, część ich dziedzictwa kulturowego. Wytwarza się go według tradycyjnej receptury jeszcze od czasów Bizancjum i po dziś dzień pozostaje jednym z najpopularniejszych przysmaków na Cyprze. Halloumi to półtwardy ser wytwarzany z niepasteryzowanego mleka owczego, a czasem z połączenia w odpowiednich proporcjach mleka owczego i koziego (niekiedy dodaje się mleko krowie). Najczęściej na Cyprze podawany jest jako przystawka w formie grillowanej. Z uwagi na wysoką temperaturę topienia halloumi idealnie sprawdza się w wersji grillowanej lub smażonej, zwłaszcza że obróbka termiczna pozwala wydobyć jego ciekawy smak. Często dodawany jest także do sałatek lub kanapek, oraz jako składnik farszu w różnych potrawach


Co ciekawe nazwa została zastrzeżona i tylko ser wytwarzany tradycyjną metodą na Cyprze może się nią posługiwać.


12. Ser feta

Halloumi to cypryjski klasyk, ale grecką fetę również znajdziecie w wielu miejscach. Często porównuje się te dwa sery i zastanawiając się , który z nich jest lepszy. Jednak tak bardzo różnią się od siebie, że naszym zdaniem nie ma sensu ich porównywać. Feta jest mieszanką mleka koziego i owczego, a zanim feta trafi na stoły, musi przejść okres minimum trzymiesięcznego dojrzewania. Jest świetna zarówno jako przystawka z oliwą i posypana ziołami, ale także jako dodatek do sałatek. Można ją również zjeść podawaną na ciepło w cieście filo polaną np. miodem lub syropem z grantów, a także zapiekaną na grillu.


13. Kawa

Cypryjska kawa, gotowana razem z cukrem (jeśli ktoś słodzi) i podawana w malutkich filiżankach, obowiązkowo bez mleka jest jedną z najlepszych kaw na świecie. Ta kawa jest po prostu świetna, jednocześnie mocna i delikatna. w smaku, bez goryczki i kwaśności, za to momentami gęsta od kawowego osadu. Właściwie trudno w jakimkolwiek lokalu na cypryjskiej prowincji dostać jakąś inną, chociaż oczywiście w hotelowych restauracjach są „zwykłe ekspresy”.


14. Frappe

Będąc w Grecji uwielbiałam pić zimne frappe z mlekiem i cukrem, nie mogło być więc inaczej na Cyprze. To znakomite orzeźwienie, zwłaszcza w upalne dni.


15. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy

Świeżo wyciskany sok pomarańczowy to jeden z moich ulubionych napoi. A na Cyprze przygotowany ze słodkich i soczystych pomarańczy smakuje wyśmienicie.

Gdzie warto zjeść na Cyprze? Polecane przez nas miejsca:

  • ALMAR Seafood Bar – to tu zjedliśmy przepyszne śniadanie zaraz po przylocie.

  • Jeśli będziesz w Ayia Napa – spróbuj kolacji w Agrotikon – za pierwszym razem zjedliśmy tu pyszne mięsne mezze, na drugi dzień wróciliśmy na kalmary i krewetki, które również nas nie zawiodły. Jeżeli zdecydujecie się na mezze, to nie zamawiaj nic poza nim, bo w ramach mezze jest tyle dań, że nie mogliśmy tego przejeść. Jest również dostępne mezze rybne.

  • Kalymnos Fish Tavern przy Governor's Beach. Serwowane tutaj mezze to prawdziwa uczta dla podniebienia.


Comments


bottom of page

Copyright ©2020 by WhereTravelMarta&Lea. Design JB